Solar Panel Not Connected

Hi there
I keep noticing on my ring cameras that sometimes they switch from “Connected” to “Not Connected” on the solar status. Sometimes they’ll fix themselves or if I go and unplug the solar panel and plug it back in to the camera it’ll come up as “Connected” again.
Is this normal or anything I can try?
Thanks

1 Like

Hi @ian0. I would make sure that you have a firm connection with the connector and that there is nothing obstructing it. If there is debris in the way, the connector might not be fully seated, giving an intermittent connection. Also, make sure the location of your Solar Panel is getting at least 4 hours of sunlight per day. I hope this helps!

I am having same issue with two of my solar panels

Same problem here. Will it show as not connected if it is not charged or completely dead?
If so, that explains it

Mine do this too and it’s normally at night when it’s not getting any sun.

It may also show this in the morning but if I start live view (which then does a health check) it will show as connected again after a minute.

1 Like

I had the same issue. For two years my ring solar panels were connected and working great. Just recently all my solar panels no longer show connected to my camera and door cam.

1 Like

Mine are doing the same thing. I have called support over and over and they haven’t helped. They keep telling me it the temp outside which is BS. I wish they would do a firmware update to fix this issue

Hi there, neighbors! When it comes to charging the battery with a Solar Panel, obtaining a successful and effective connection can require some fine tuning, especially for optimal performance during the colder months of the year when sunlight might be limited in some regions of the world.

Starting with a fully charged battery and ensuring for several hours of direct sunlight to the Solar Panel will help, as will clearing the panel of any debris. Your Solar Panel connection should be effective depending on battery drain factors shared in our Community post.

If they are not, or this concern persists, please give our support team a call at one of the numbers available here. We’re taking additional steps to protect our team and help reduce the spread of COVID-19, so this has resulted in longer than normal wait times. If you are outside of the US, please read our response to COVID-19 here to see how to contact support.

This is your standard answer. I have called more than 3 times and get the same responses from yoir “team” Everytime. This is not a camera issue. It’s a firmware issue that RING has to fix. After reading the hundreds of complaints from people that experience the same problem within the same time frame there is no other explanation. I have also learned that I don’t need to climb a ladder and reset the cameras (yes 3 that all have the same issue) to reconnect. I have discovered that if I change a few settings and then do a live view it resets again and reconnects. Come on RING. get your act together and fix this issue.

I’m having the same issue also. Early morning whilst still dark it says the solar panel is disconnected , after it gets light it’s OK.
All connections are fine, not that a connection would come loose and then fix itself at the same time every day!

Same problem. Sometimes says connected and then not connected. Checked connections having to climb a ladder each time, cleaned panel, still same problem day or night. Contacted support twice with no resolution. Either the panel is bad or a problem with the app. So many reports of this problem online must mean it’s not an isolated issue and needs to be resolved by Ring.