Ring Chime pro keeps chiming in the dead of the night

I have Ring doorbell for 2months now. Just last night, I heard a Ring doorbell rang at 3am in the morning, but there was no one there. Then subsequently the chime keeps going off with the motion detection sound. But there’s still no one at the door. I checked the event history but there’s nothing. Hopelessly I disconnected the Ring Chime Pro to stop the chiming. What should I do?

Hi @Nic8. Have you tried resetting your Chime Pro and taking it through a new setup in the Ring App? To reset it, you’ll just need to hold down the reset button on the side for at least 15 seconds. Once that’s done, try setting the Chime Pro up in the Ring App again. Let me know if that takes care of the constant chiming for you! :slight_smile:

Thanks for the response Caitlyn. Yes I have reset it. So far so good.
Can I know whether this is a common occurance?
Because it has been a rather frightful experience. Given that it chimes in the wee hours.

@Nic8 I’m glad to hear the reset has appeared to take care of this concern for you. This is likely just a one-off issue that the reset should keep resolved for you. :slight_smile:

Hello @Nic8 ,

I’ve been reading posts across several of the Community forum rooms, and there was a surge of weird malfunctions that included Doorbells ringing randomly, Chimes & Chime Pro’s sounding, camera video recording malfunctions, Notifications being ‘push’ to their App even when toggled off, periods of no video or snapshots recorded, etc. This all started on Sept 29th and afterwards. I don’t know if it is a coincidence or not, but I do suspect it has something to do with the Ring Servers that day. If you check:

https://status.ring.com/

OR on your Ring App check “Device Health” and select “Ring System Status” you will notice there was Delays in receiving notifications and video recording availability


Postmortem - Read details
Sep 30, 22:57 UTC

Resolved - This incident has been resolved.
Sep 30, 22:18 UTC

Monitoring - A fix has been implemented and we are monitoring the results.
Sep 30, 21:25 UTC

Update - We are continuing to work on a fix for this issue.
Sep 30, 14:31 UTC

Update - Our processing infrastructure is running behind which is causing delays in receiving in App notifications, Chime motion and ding notifications , verifying new email addresses, and video recording availability. No data has been lost and the system should be caught up shortly.
Sep 30, 14:31 UTC

Identified - Our processing infrastructure is running behind which is causing delays in receiving notifications and video recording availability. No data has been lost and the system should be caught up shortly.
Sep 30, 13:23 UTC

Sep 29, 2020


So there was apparently Ring technicians were ‘fixing’ the main Ring computer servers at about the time many of these weird issues started.

You also said, _“Can I know whether this is a common occurrence?” _ and I would say No, this is very uncommon, but most likely related to the incident on the 29th & 30th. Many previous notifications that were stored in the Ring Servers probably started pouring out after the ‘fix.’ You were not alone with your chiming issue. Also many devices were adversely impacted or disconnect from the Ring Server. I read post where people had to reset their devices afterwards to stop the continuing weird behavior, just like you did.

Also, because your App settings are not stored in your phone, but actually are stored in the Ring Servers under your Ring email account, some people had to " re-send" their stored settings back to the Ring Server, by ‘toggling’ their Notifications and Chirp Tones, ON and then back OFF (or vice-a-versa), even though their App still displayed the last known correct preference settings, in order to correct the issues.

So I’m not positive this was the cause of your issue, but I’d be willing to bet money on it. LOL :wink:

I hope this information was helpful :slight_smile:

1 Like

I had issues as well, No video, wifi, etc. I learned from Xfinity there was an outage. The outage was corrected yesterday and I eventually had wifi, Ring Video, etc. However, I continue to receive doorbell chimes on my cell every 15-20 minutes and there’s No one at door.

I had issues as well, No video, wifi, etc. I learned from Xfinity there was an outage. The outage was corrected yesterday and I eventually had wifi, Ring Video, etc. However, I continue to receive doorbell chimes even now, on my cell every 15-20 minutes and there’s No one at door.

@Ebonyj30 wrote:
I had issues as well, No video, wifi, etc. I learned from Xfinity there was an outage. The outage was corrected yesterday and I eventually had wifi, Ring Video, etc. However, I continue to receive doorbell chimes even now, on my cell every 15-20 minutes and there’s No one at door.

Hello @Ebonyj30 ,

Yes, it seems that if your devices were affected during the time the Ring Servers were having issues, your device may still be acting strange.

First, try briefly removing power for like 30-seconds from any Ring device not acting normally (unplug it from house outlet, or remove the battery). In your case I would remove power (battery) from both your Video Doorbell & your Chime/Chime Pro. If it continues to act up, you may have to do a normal reset, by tapping the reset button (10-seconds on Chime Pro). If a normal reset doesn’t solve it, try a hard Factory Reset (push and hold the reset button for > 20-seconds) and then complete the setup instructions.

As for settings on your Ring App that aren’t working as expected (for example, “Motion Alerts” are toggled OFF and yet you are getting text-type Notifications) then toggle that setting ON and then OFF (or vice-a-versa) to ‘re-send’ your settings to the Ring servers. If your camera’s motion detection acts like it has been changed, change those App settings too and save, and then put them back to the way they were prior to 30 September.

Doing this seems to fix most of the devices or App settings that started acting strange on or after 30 September. I got lucky, and simply unplugging my Chime Pro, waiting about 30 seconds, and re-plugged it back in restored my Chime back to it’s normal functioning. Same for my App settings, by re-toggling and/or changing my settings, (hitting “Save” in case where appropriate) and then changing my settings back the way they were corrected those issues too.

I hope this remedies your issues too. :slight_smile:

1 Like