cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Announcements
Learn more about Amazon Sidewalk here!

Stick up cam Elite has "poor connection" over PoE -- how?

Highlighted
New Neighbor

Stick up cam Elite has "poor connection" over PoE -- how?

I just installed a couple of Stick up cam Elites, using PoE.  *Both* of them either can't connect because the "connection is very weak", and if it does connect, it says "Poor connection" at the top of the live view.  How is this possible using Ethernet?  I did select Ethernet during setup.  I did *not* select WiFi.

25 REPLIES 25
Highlighted
Community Manager

Re: Stick up cam Elite has "poor connection" over PoE -- how?

Hey @ring-a-ding-dave! If you are absolutely certain the Cams are setup and connecting via PoE, this connection concern may be related to phone or app connection. Try uninstalling and reinstalling the app first, to ensure it is optimally integrated with your mobile device. If this concern persists, please test different mobile device settings such as wifi only, cellular data only, bluetooth disabled, and other apps in the background closed. Let me know how this goes! Smiley Happy 



Like my answer? Accept it as a solution (click on the 'Accepted Solution' button next to reply). Learn more about the Community, here.
Highlighted
New Neighbor

Re: Stick up cam Elite has "poor connection" over PoE -- how?

Thank you for your response!  Is there a way to confirm that I really did press the right button in the app when I had to select Ethernet vs Wifi?  I'm quite certain I had, but it doesn't hurt to double check if that's possible.

 

I'll give your suggestions a try, though.  Thank you.  I'll post up the results here later.

Highlighted
New Neighbor

Re: Stick up cam Elite has "poor connection" over PoE -- how?

I'm having the same problem and I've tried everything. With just a few feet of ethernet cable plugged into my switch, the switch lights up indicating 100 Mb connection. Video quality is good. When moved to the 100' ethernet cable suddenly it lights up only as a 10 Mb connection which is terrible. Video is very grainy and cuts out often. App indicates "poor connection."

 

-Thought it was the connectors so crimped new ones on several times. Didn't help.

-Figured it had to be the solid copper cat 5e line so ripped it all out and bought solid copper cat 6. Same problem. Crimped new connectors several times. Didn't help. 

-Carried laptop 10' up the ladder to see what speed it would connect at. Switch indicated great connection of 1000 Mb. How can this connect at 1000 Mb so quickly but ring stick up cam can't even get 100 Mb?

-Thought it must be a defective camera, brought a different one up and plugged it in. SAME PROBLEM

 

If you figure it out please post your solution! I'll do the same.

Highlighted
New Neighbor

Re: Stick up cam Elite has "poor connection" over PoE -- how?

I am having the exact same problem. I’ve set up 2 houses. One house has elite PoE cameras and the other has last years stick up cam with Ethernet. Both houses give me the weak connection pop up when loading the camera.
Highlighted
New Neighbor

Re: Stick up cam Elite has "poor connection" over PoE -- how?

Sean, can you list some details of your setup. Do you have the individual POE injectors or are you using a switch with POE? Have you tried to hook a laptop up to the same ethernet cable to see what speed it connects at (10/100/1000)?

 

Mine is on a 100' solid copper cat6 connected to a netgear POE switch. These Netgear switches are rock solid with any other device I've hooked up so I'd be shocked if it's that causing the problem. Laptop hooked to the same cable / switch shows 1000 Mb connection. 

 

Another user indicated he has 4 of them hooked up to individual Ring brand POE injectors and says his all work fine.

Highlighted
New Neighbor

Re: Stick up cam Elite has "poor connection" over PoE -- how?

I have the same problem with my two stick up cams, 2nd Gen, POE.  They are connecting at 100 Mbps over Ethernet, I can verify this from my smart switch.  Video is good, but they report  poor connection for a few seconds when Live view first comes up.  Now when I look at the Device Health Report it tells me Wi-Fi signal strength is very poor to my cameras.  Could this be a bug in the app?  Perhaps the poor connection notification in Live View is measuring the wi-fi signal as the device health report is indicating.  Since we are using Ethernet these  may be not applicable.  

Highlighted
New Neighbor

Re: Stick up cam Elite has "poor connection" over PoE -- how?

I am using this switch for my house:
 
 
BV-Tech 18 Port PoE+ Switch (16 PoE+ Ports | 2 Gigabit Ethernet uplink) - 130W - 802.3at- POE-SW1602A https://www.amazon.ca/dp/B01MQHD54L/ref=cm_sw_r_cp_api_i_nccaEbDDV2MFT
 
I doubt it’s the speed. But I will test shortly.
Highlighted
New Neighbor

Re: Stick up cam Elite has "poor connection" over PoE -- how?

Anybody find a solution to this? I installed 3 Stick-up Cams via POE in 2018, and didn’t have a problem until a handful of months ago when I started getting the “connection is very weak” / “poor connection” messages every time I opened up Live View. My cameras seem to ultimately work fine, and the messages disappear after several seconds, but it doesn’t make sense. I just added two more Stick Up Cam Elites to my setup (via POE), this week, and they’re behaving the same way. So it’s not just my specific cameras. And I just changed ISPs, and now have fiber internet service with 500Mbps up/down — and that had no effect. Ironically, the only camera in my setup that doesn’t give me these messages is my Doorbell Cam, which is the only camera I have that is connected via WiFi.

What’s the deal with this, Ring?
Highlighted
New Neighbor

Re: Stick up cam Elite has "poor connection" over PoE -- how?

I suggest everyone send ring an email, or create a ticket with support and refer them to this thread. Every time I call, they ultimately want to blame my ISP. Which makes no sense. Especially when I also have cameras connected via wifi with no issue.